meer artikels

Rechten voor treinreizigers versterkt

vr 16 nov. 2018 / transport

Het voltallig Europees Parlement keurt een hervorming van de regels die de rechten van treinreizigers moeten verzekeren goed. Het voorstel focust onder meer op de compensaties bij vertragingen en de assistentie voor personen met een handicap. Europarlementslid Ivo Belet (CD&V): “Dit voorstel versterkt de rechten van de Europese treinreiziger, zowel voor nationale als internationale reizen.”

“Het is een goede zaak dat er eindelijk meer aandacht is voor personen met een handicap en personen met een beperkte mobiliteit,” aldus Belet. “Zij zullen nu makkelijker toegang hebben tot de nodige assistentie. In grote stations moeten ze geen notificatie op voorhand geven en in kleinere stations is deze notificatietijd drastisch ingekort.”

“Ook de compensatieregeling bij vertraging is uitgebreid. Reizigers krijgen bij een vertraging van meer dan twee uur een compensatie gelijk aan de waarde van hun ticket, ook al zetten ze hun reis verder. Daarnaast hebben ze bij vertragingen van meer dan een uur recht op een compensatie van minimum de helft van hun ticketprijs, en 75% bij vertraging van meer dan anderhalf uur. Een andere nieuwigheid is dat de rechten die gelden op binnenlandse treinreizen ook gelden voor grensoverschrijdende verplaatsingen. Internationale reizen zijn voortaan ook makkelijk te reserveren met één enkel ticket, geldig voor het hele traject. Om het fietsgebruik te faciliteren zullen reizigers in de toekomst ook makkelijker hun fiets kunnen meenemen op de trein."

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken