meer artikels

Football Leaks: hoog tijd dat de politiek ingrijpt

wo 07 nov. 2018 / sport
Web13


De Football Leaks onthullingen laten elke rechtgeaarde voetbalsupporter achter met weinig illusies en veel verontwaardiging. De grote clubs en het mondiale grootkapitaal willen hun eigen weg gaan, en niet langer gehinderd worden door vervelende beperkingen die vandoen hebben met een in hun ogen ouderwetse solidariteit of herverdeling van tv-inkomsten. Moeten we ons hier met z’n allen gefrustreerd en machteloos bij neerleggen en deze onvermijdelijke evolutie ondergaan? Of vinden we het maatschappelijke weefsel dat via het voetbal tot in de diepste vezels van onze samenleving zit, te belangrijk om kapot te laten maken door sjeiks en oligarchen?

Dat de UEFA zwaar onder druk staat van de rijkste clubs in Europa, is al langer bekend. Herinner u de chantage van de G-14, de 14 rijkste clubs die tien jaar geleden al dreigden om zich los te scheuren van de UEFA als ze geen groter deel van de (TV-)koek kregen. Dat dreigement is blijkbaar alleen maar acuter geworden, en de UEFA is enkel bij machte om dat gevaar (van een ‘break-away super league’) af te wenden ten koste van nog meer geld voor de grote clubs. Het Europese voetbalmodel, dat gebouwd is op solidariteit tussen de clubs en op competitieve evenwichten, lijkt nu echt in zijn voortbestaan bedreigd. De bijzonder kwalijke excessen van de sector zullen zonder bijsturing nog exponentieel toenemen: de astronomische salarissen, de waanzinnige transferbedragen, de winsten van makelaars, het zal allemaal nog veel erger worden.

De ingrepen kunnen alleen effectief zijn als ze grensoverschrijdend zijn en kunnen onmogelijk komen van de nationale overheden, gewoonweg omdat geen enkel land afzonderlijk nog vat heeft op het voetbal, dat razendsnel verder mondialiseert. Die mondialisering kan je niet tegenhouden, maar je moet de losgeslagen en rauwe commercialisering wel in goede banen leiden. Alleen de Europese Commissie is bij machte die rol op zich te nemen. Dat veronderstelt dat de politieke wil aanwezig is om de belangrijkste sport op ons continent niet zomaar op te offeren en ten prooi te laten vallen aan wild en ongeremd kapitalisme. In februari dit jaar heeft de Europese Commissie een nieuwe overeenkomst van samenwerking afgesloten met de UEFA. Daarin staat onder meer dat beide partijen zich engageren om de uitwassen van het transfersysteem en van de makelaars aan te pakken. De Europese Commissie bevestigt tegelijk dat ze formeel achter de financiële solidariteit in het voetbal staat en dat ze de levensnoodzakelijke band tussen de profclubs en de amateurclubs wil versterken! Deze overeenkomst vormt een uitstekende basis voor de nieuwe Europese Commissie om deze zaak naar zich toe te trekken. De transferregeling van de FIFA kreeg in 2002 groen licht van de toenmalige EU-Commissie. Het is hoog tijd dat Europa nu het licht op oranje zet.

‘Spitzenkandidaten’ als Manfred Weber en Frans Timmermans (supporter van Roda JC), die kandidaat zijn om Jean-Claude Juncker op te volgen, moeten duidelijk maken dat er in Europa krijtlijnen gelden voor de organisatie van profsport; ze moeten zich engageren dat Europa niet zinnens is om het verbindende maatschappelijk weefsel van de voetbalpyramide (van Champions League tot het voetbal in provinciale) verloren te laten gaan. De EU heeft overigens een aantal harde instrumenten in handen om de clubs en hun stinkend rijke eigenaars in het gareel te brengen: de collectieve commercialisering van TV-rechten bijvoorbeeld is een zaak voor de Commissaris voor concurrentiebeleid; en met de nieuwe EU-richtlijn (wet) over de controle op buitenlandse (niet-EU) investeringen in Europa, beschikken we over een sterk wapen om de uit de hand gelopen overnames in het voetbal met Russisch en Arabisch kapitaal een halt toe te roepen.

Die Europese krijtlijnen staan of vallen met de politieke wil om er ook echt iets aan te doen. Daarom moet de aanpak van die grensoverschrijdende excessen in de voetbalbusiness een hard thema worden in de komende Europese verkiezingscampagne.Ivo Belet

Europees parlementslid (KRC Genk supporter)

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken