meer artikels

28 november 2018 is geen gewone woensdag

wo 28 nov. 2018 / klimaat

Woensdag 28 november is geen gewone dag in de geschiedenis van dit continent. Het is de dag waarop we de weg inslaan van een volledige, 100% CO2-neutrale samenleving. Het maakt dat we volgende week, op de klimaatconferentie in Katowice, aan de wereld duidelijk maken dat het ons menens is, en dat we als Europeanen onze verantwoordelijkheid opnemen, om het klimaatakkoord van Parijs ook in de praktijk te realiseren.

Verantwoordelijkheid opnemen, dat wil concreet zeggen dat Europa meer dan ooit moet inzetten op R&D. Via het Horizon Europe programma moet resoluut worden ingezet op de omschakeling naar een koolstofvrije samenleving. Europa moet zelf de batterijen voor elektrische voertuigen ontwikkelen en produceren, in plaats van hiervoor afhankelijk te worden van China of Zuid-Korea. En we moeten ook voluit werk maken van het opvangen en opslaan van CO2, want dat is tot dusver de meest efficiƫnte manier om de uitstoot van broeikasgassen in de staal- en cementsector terug te dringen.

De overgang naar net-zero-uitstoot kan alleen lukken als ze voldoende sociaal geflankeerd wordt: klimaat mag geen zaak worden van bemiddelde mensen die zich de omschakeling kunnen veroorloven, terwijl de mensen die het financieel moeilijk hebben, intussen worstelen met hoge brandstofprijzen en een te hoge kost om hun huis te isoleren.

Deze transitie kan alleen lukken als ze breed gedragen is, en als werknemers weten dat er een sociaal vangnet is om de overschakeling ook voor hen persoonlijk tot een succes te maken (ook in de automobielfabrieken en in de steenkoolmijnen van Katowice). Daarom moet een belangrijk deel van de opbrengsten uit emissierechten gaan naar een sociaal transitiefonds.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken