meer artikels

EP bekrachtigt akkoord over video on demand / audiovisuele mediadiensten

di 02 okt. 2018 / cultuur
Istock 517370128

Het Europees Parlement heeft zijn finale goedkeuring gegeven aan de aanpassing van de regels voor Europese audiovisuele mediadiensten. Onder de nieuwe richtlijn krijgen Europese producties meer ruimte op online platformen en zenders. Daarnaast worden kinderen ook beter beschermd.

Deze aanpassing zorgt ervoor dat nieuwe video- en digitale tv-platformen aan dezelfde regels moeten voldoen als de traditionele televisiezenders. Zo worden de regels met betrekking tot kinderprogramma’s gelijk getrokken voor alle platformen. Bescherming tegen inhoud die mogelijk schadelijk is, wordt uitgebreid. Gedragscodes met betrekking tot kinderreclame, meer bepaald om reclame voor ongezonde voeding of drank te beperken, moeten onafhankelijk gemonitord worden en er moeten duidelijk sancties zijn, ook voor het online aanbod.

Deze aanpassing is ook een opsteker voor de Europese televisie- en filmsector. De nieuwe regels bepalen dat minstens 30% van het aanbod op deze digitale platformen van Europese makelij moet zijn. Voor de traditionele televisie is het al geruime tijd verplicht om voor meer dan de helft van de zendtijd producties van Europese makelij te programmeren (waarvan 10% van onafhankelijke producenten). Daar komt nu de verplichting voor het online aanbod bovenop. Dit zal vanzelfsprekend de investeringen in Europese producties versterken; onze film- en televisiesector zal mee profiteren van de toenemende populariteit van online-platformen.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken