meer artikels

Lage-emissiezones: gebruiksvriendelijke app voor automobilisten op komst

wo 24 okt. 2018 / budget

Europa gaat een app ontwikkelen die automobilisten gebruiksvriendelijke informatie geeft over lage-emissiezones in de Europese binnensteden. Het voltallige Europees Parlement heeft het project goedgekeurd in het kader van de Europese begroting voor 2019. Met deze app kunnen automobilisten makkelijk informatie vinden over de toegangsnormen voor wagens die in bepaalde steden en regio’s gelden. Momenteel bestaan er in de EU meer dan 200 verschillende regelingen.

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, voeren almaar meer Europese steden en regio's lage-emissiezones in. Antwerpen en Brussel hebben dat al gedaan, Gent en Mechelen volgen binnenkort (invoering voorzien in 2020 en 2021). Wallonië is klaar om lage-emissiezones in te stellen die via een vignet gecontroleerd zullen worden. Ook in onze buurlanden hebben tientallen steden maatregelen genomen om de meest vervuilende auto's te weren uit de binnenstad. De aanpak, normen en sancties verschillen echter danig van stad tot stad, van regio tot regio en van lidstaat tot lidstaat. Intussen hebben we een lappendeken van meer dan 200 verschillende vignetten, emissiestandaarden en toezichtmodellen. Dat zorgt vanzelfsprekend voor verwarring en heel veel ongemak bij de automobilisten, zeker in de grensstreken. Ook op vakantie is het geen sinecure om te weten of je overal met je wagen de stad in kan.

Het is goed dat er nu een gebruiksvriendelijk platform komt met informatie voor de automobilisten. Momenteel bestaat er al een online informatieportaal (urbanaccessregulations.eu), maar deze website bevat enkel de basisinfo en is niet up to date. We hebben nood aan een handig instrument met info over waar er juist emissiebeperkingen gelden en met welke voertuigen je de zone binnen mag. Er moet ook info te vinden zijn over hoe je tegen betaling eventueel toch toegang kan krijgen en welke sancties er gelden bij overtredingen. Ook informatie over alternatieven zoals park & ride-faciliteiten is nodig

.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken